Blokhutten en tuinhuisjes kunnen verscheidene functies invullen. Ze fungeren als werk-, woon- en speelruimte, opslag, fietsenhok, gereedschapshok of als plek om gasten te ontvangen en te entertainen. Besluit jij te investeren in een blokhut of tuinhuisje, dan heb je dus een groot assortiment om uit te kiezen en dan is een beetje hulp bij deze keuze vast nuttig. Daarom hebben we de onderstaande 5 tips samengesteld waarmee je niet alleen de juiste blokhutten en tuinhuisjes aanwijst, maar deze ook volledig aanpast op jouw wensen en behoeften.

1.     Ken het verschil tussen blokhutten en tuinhuisjes

Ook al lijken blokhutten en tuinhuisjes erg op elkaar, ze zijn verschillend. Zo is een blokhut steviger en gemaakt van hout. Deze houten balken zijn op elkaar gestapeld met daarboven een dak dat uitsteekt om het hout te beschermen tegen vocht. Blokhutten zijn wat eenvoudiger dan tuinhuisjes die wel in verscheidene materialen te krijgen zijn en die er vaak juist sierlijk uitzien. Tegelijkertijd zijn ze ook minder stevig en minder duurzaam.

2.     Vraag na of je een vergunning nodig hebt

Nu je weet welk bouwwerk je aan wilt schaffen, is het wel verstandig om bij je gemeente na te vragen of je hier een vergunning voor nodig hebt. Dit is vaak niet zo, maar vooral als je overweegt een groot bouwwerk te laten plaatsen mag dit niet altijd zomaar. Ook de hoogte van het huisje heeft hier invloed op. Ga dus altijd even bij je gemeente na wat de regels zijn en probeer hier binnen te blijven om tijd en geld te besparen.

3.     Denk goed na over de ondergrond

Zorg ervoor dat je een goede ondergrond hebt. Soms moet er een fundering aangelegd worden, maar er worden ook blokhutten en tuinhuisjes aangeboden met een harde bodem. Deze kunnen op bestrating, tegels of andere verharding geplaatst worden, zo lang deze maar waterpas is en niet kan verzakken. Voor grotere en zwaardere bouwwerken leg je beter wel een fundering aan. Je weet dan zeker dat deze vele jaren mee zal gaan en veilig is.

4.     Denk na over de extra opties

Als je een van de blokhutten of tuinhuisjes gekozen hebt, kun je deze vaak uitbreiden met extra opties. Deze maken je bouwwerk net iets luxer of mooier. Zo kun je kiezen voor een andere dakbedekking, voor het toevoegen van een vensterluik, voor verschillende vloeren, voor het plaatsen van een dakgoot of een andere deur. De mogelijkheden zijn groot en door hier slim mee om te gaan laat je het bouwwerk volledig aanpassen op wat jij nodig hebt en mooi vindt.

5.     Kies alleen voor kwaliteits blokhutten

Als je lang van je blokhut of tuinhuisje genieten wilt, dan kies je voor kwaliteit. En helaas betekent dat vaak dat je in eerste instantie iets meer moet uitgeven. Daar krijg je dan ook een bouwwerk voor terug dat sterk is en lang meegaat en dat is belangrijk buiten. Met deze 5 tips vind je vast een blokhut of tuinhuisje waar je vele jaren met plezier gebruik van maakt.