Ieder jaar met oud en nieuw komen de melkbussen weer uit de schuur. Er mag weer met carbid geschoten worden. Carbid knalt harder dan traditioneel vuurwerk en is ook nog eens een stuk goedkoper. De regelgeving verschilt per gemeente. Voordat je begint met carbid schieten is het slim om je eerst in te lezen over de regelgeving voor jouw gemeente.

Carbid schieten is traditioneel

Carbid is eeuwenlang een traditie in Nederland, Belgiƫ en Duitsland. Carbid schieten is een traditioneel volksvermaak en wordt in het noorden en oosten van Nederland veel gedaan tijdens nieuwjaar. In het zuiden van Nederland is carbid schieten traditioneel bij een bruiloft.

Regelgeving carbid schieten

Zoals eerder aangegeven verschillen de regels voor carbidschieten per gemeente. Bepaalde gemeente stellen als voorwaarde aan het carbidschieten dat de melkbus niet groter mogen zijn dan 40 liter. Hoe groter de melkbus, hoe harder de knal. De gemeente bepaalt eveneens waar carbidschieten mag plaatsvinden. Vaak mag het alleen buiten het bebouwde kom gebeuren wegens geluidsoverlast. De afstand moet dan minstens vijfenzeventig meter van de woonbebouwing zijn. Bij bepaalde gemeenten mag er op zondag niet geschoten worden op afstand van 200 meter van de kerk.

Hoe werkt het precies?

De melkbus wordt voorzien van natgemaakte carbid. Vervolgens wordt de melkbus afgesloten met een deksel of bal. In de holle ruimte vormt zich acetyleengas die met een bougie of een korte lont ontstoken wordt. Het gevolg is een dreunende knal die op lange afstand hoorbaar is. Carbid schieten is in vergelijking met vuurwerk veilig, aangezien de ontploffing in de melkbus plaatsvindt.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen met carbid schieten heb je een melkbus met deksel, carbid, water en een gasbrander nodig. Begin je voor het eerst met carbidschieten? Neem dan eens een kijkje op melkbusshop. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor een voordelige prijs.